Claponul - caviarul păsărilor domestice Claponul este un pui de găina de sex masculin ieşit din ou iarna tîrziu şi ... Încă din antichitatea greco - romană şi iudaică se ştie că claponul (cocoşul castrat chirurgical) are o carne delicioasă, rezervată capetelor încoronate şi celor cu stare materială prosperă.
Totuşi, această pasăre tradiţională, la începutul anilor ’50 a căzut în desuitudine datorită castrării chimice (hormonal).
La începutul anilor ’90, claponul redevine interesant datorită tendinţei pieţei cărnii de a crea noi nişe alimentare cu caracter ecologic şi tradiţional.
Claponul tradiţional se obţine din cocoşei de 6 - 8 săptămâni, castraţi chirurgical. Rasele cele mai bune sunt cele cu o creştere lentă. În Franţa (care este cea mai mare producătoare, peste 2 milioane/an) se recomandă rasa Bresse, aceasta fiind singura din lume cu A.O.C., adică cu denumire de origine controlată (D.O.C.) ca şi vinurile nobile.
Bravo Laurentiu FRUMOS efectiv! Ai incercat claponarea sau te pregatesti pentru anul acesta? Eu zic ca merita efortul! Vad ca tii pasarile inchise: asternutul permanent ar trebui sa fie mult mai gros si ar trebui sa ai permanent tavite cu nisip. Succese!
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.